Kollagen och vårat åldrande

Kollagen och vårat åldrande

Kollagen är ett omtalat protein just nu och det är inte helt konstigt då det har till stor del med vår huds åldrande att göra, alla vill vi se unga och fräscha ut så länge som möjligt. Men för att börja från början och förklara kort var kollagen finns och vad det är, kollagen är det protein som det finns mest av i kroppen, i huden, bindväven, skelettet, ligament, blodkärl med mera.
När vi äter proteiner så bryts dessa ner till aminosyror och tas upp i tamen och används i olika sammansättningar för olika funktioner i kroppen, kollagen består av ca 1500 aminosyror och när vi äter mat som innehåller dessa aminosysor kan kroppen sätta ihop dessa i tarmen och använda där det för tillfället behövs.Det pågår en ständig omsättning av kollagen i kroppen som byggs upp och bryts ner och uppbyggnaden varierar såklart i kvalitet beroende på hur mycket aminosysor vi får i oss och men även hur mycket näring vi får i oss, för den hjälper till vid uppbyggnaden av huden. Men det är inte bara huden som kollagenet påverkar utan även skicket på Kollagen skyddar huden mot nedbrytning vid solexponering.
Solen är en av våra största fiender för vår huds åldrande och när vi exponeras av solens strålar så startar en nedbrytning av kollagenet i huden.Men vi ska inte vara rädda för solen, den är också den bästa källan till D-vitamin.Den huvudsakliga orsaken till kollagenets nedbrutning sker via ett enzym som heter mmp-enzym, dessa enzym stimmuleras eller hämmas av olika saker och därmed kan man påverka hur nedbrytningen sker. Så vad kan vi göra för att hämma nedbrytningenÄt mer mörkt blå och lila bär -dessa innehåller fytonäringsämnen som tillhör familjen flavanoider som har visat sig hämma nedbrytningen av kollagen.   Drick grönt te -grönt te innehåller katechiner och dessa har visat sig kunna binda till sig de mmp-enzymer som bryter ned kollagenet.   Vindruvor, vin och jordnötter– dessa innehåller reservatrol som minskar själva bildandet av mmp-enzymet.   
Ät dagligen E & C-vitamin- även dessa hämmar bildandet av mmp-enzymet. Vad kan man minska på för att hämma nedbrytningen, dessa faktorer påskyndar nedbrytningen Rökning   Solexponering   Glykering -när sockermolekyler fäster sig på proteiner och proteiner och förstör dem.Man har kunnat se att personer som ätit mer av antocyanider som tillhör familjen flavanoider, stärker upp sin hud, fått minskade rynkor och fastare hud. men det är ju inte bara huden som kkollagenet påverkar utan också ådror och kärl. Dessa kvinnor som ingick i studien minskade vätskeansammlingar i kroppen då kärlen blev mindre benägna att läcka vätska från blodkärlen ut i vävnaderna.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.